District ENEL van Sasso Pisano

The Village Boracifero vandaag ook wel wijk ENEL is een architectonische ingreep in Sasso Pisano, in het centrum van Castelnuovo di Val di Cecina.

Geschiedenis van het gebouw

Het project is onderdeel van de serie van gelede projecten in opdracht van het bedrijf om Giovanni Michelucci geothermische "Larderello" in het midden van de jaren vijftig. In een centrale ruimte dan de geothermische energiecentrale en het oude dorp van Sasso Pisano, architect Pistoia uitgegaan van een kleine groep met huisvesting voor werknemers, een commercieel en sociaal centrum en een kleine kapel. De eerste studies dateren uit 1956 en de tekeningen voor de kerk worden verwerkt in de winter van dat jaar en het begin van 1957. Het werk, uitgevoerd door de Baldini, worden ze al snel begonnen na en in 1958 gesloten.

De kritiek

De critici het eens in het herkennen van de schuld van dit project aan de voormalige kerk van Hill en benadrukt de toon bewust en minder populaire werken: volgens Dezzi Bardeschi het thema van de kleine kerk "familie" intieme ruimte heeft altijd geïnteresseerd Michelucci; Het is weliswaar van voorwerpen van beperkte omvang, echter, dat de waarschuwing een soort test op schaal opeenvolgende ervaringen vormen. In dit geval is het project is een kans voor een terugkeer naar de basis pauperiste naoorlogse en natuur en tegelijkertijd markeert het begin van het nieuwe onderzoek dat zal landen op de vrijheid van de kerk van de snelweg. Ten aanzien van de betrekkingen met de Church Hill, verschillende overwegingen Lugli en Conforti: voor het eerst in dit geval de stenen muur is plastisch vormgegeven, wijzend naar een nieuwe en onafhankelijke taal, terwijl Conforti voor de inspiratie ligt voor de hand: de gesprekken Zij zijn expliciet in het schuine dak van de klas, in de indirecte verlichting en in het puin steen metselwerk opgetrokken uit beton lateien. De Conforti analyseert ook de relatie met de Kerk van Larderello merkt op dat de enige openlijke referentie all'iridescenza van dat in de ramen van de voordeur en twee ramen, van multi-gekleurde stukken.

Beschrijving van het gebouw

De kerk en het wooncomplex is een klein dorpje in de buurt van het historische centrum van Sasso Pisano en attest langs de snelweg die leidt naar Pomarance Larderello en Castelnuovo di Val di Cecina. Het dorp ligt in een gebied dat wordt gekenmerkt door de natuurlijke fenomeen van het gaslek en zwavelhoudend water functie die aan de ene kant geeft het landschap een uitgesproken ongewone, bijna surrealistisch over de voortdurende kwestie van de dampen, het andere zij als een gebied van productie en technologie door de aanwezigheid van grote open haarden beton conisch profiel voor de transformatie van geothermische energie. De kern is als volgt: verder op de weg bevinden zich de kerk, schuin in een hoek veel tussen de snelweg en de levensvatbaarheid van de dienst, en het aangrenzende restaurant; stroomopwaarts van het wooncomplex, op het platteland, bestaat uit een groep van vier dozen van drie bedrijven elk.

De kerk

De kerk, van klein formaat, heeft een fabriek in een hal met een apsis en een volume compact, sterk gekenmerkt door de stenen geconfronteerd in willekeurige lengte kalksteen in de regio, met wie ze ook het kerkhof en de paden rond bestrating, en door het karakter bewust eenvoudig en platteland architectuur, dat is een tegenhanger van de rijkdom van luministisch albasten ramen.

De belangrijkste voorzijde heeft een 'Introibo', een soort vereenvoudigde veranda, die door de twee zijwand structuren en hellende daken af ​​te dalen naar de ingang, in het midden van de voor- en overgoten met een licht weefsel van albast en polychrome een betonnen latei; aan de rechterzijde van de gevel ligt het volume van de sacristie terug van de rand van het voorste en onderste bereik, aan de oostkant van het besturen van de toren gesloten. Aan de zuidkant van het gordijn muur wordt onderbroken door twee sneden met ramen, met stukjes albast, dicht bij de klokkentoren: in het lichaam van de sacristie een eenvoudige spleet en in dat van een kerkraam gevormd ruit met het teken van het kruis. Het oostfront wordt gekenmerkt door kronkelige verbinding tussen de basis van de vleugel van de klokkentoren en de halfronde apsis, waarvan de afdekklep genereert unieke, dankzij de grotere hoogte van de nok naar het dak van de hal, die ook een map in kaarten albast; de noordelijke voorzijde presenteert een compacte muur gordijn slechts onderbroken door de horizontale snede van een rechthoekig licht.

De binnenkant van de klas heeft een kleine opening en een rechthoekige apsis, waar de vloer aan houten mantel en bakstenen kromtrekken duidelijk verwijst naar de architectuur van de kleine landelijke kerken. Aan de westelijke kant van het interieur is het decoratieve thema van de deur te weven in albast, tussen twee gemetselde stenen waarvan de zijden zijn respectievelijk een kleine biechtstoel en doopvont geplaatst verdelen; oosten apsis in plaats samengesteld uit een eenvoudige gepleisterd waarin weerspiegelt het indrukwekkende uitzicht op de vensters van albast; twee eenvoudige stappen geven de pastorie, gedomineerd door de eenvoudige blok van stenen altaar. Twee deuren aan de zuidkant het invoeren van de sacristie, die ook een apsis, en in een ruimte van de terugtrekking.

Het wooncentrum

De residentiële kern bestaat uit drie blokken van elk vier gebouwen, gekenmerkt door het soort van matrix binata, van een schuin dak en het groen voor de twee platte zijden van elke cel. Het type array is verdeeld over twee verdiepingen, met een toegangspoort en een garage op elk van de twee partijen, om zo de onafhankelijkheid van de appartementen te garanderen. Op de eerste verdieping zij zich twee balkons aan de voorzijde en een groter balkon, waarvan het toepassingsgebied van de onderliggende garage. Met betrekking tot het interieur van elk appartement, de deur opent naar een woonkamer - Kitchenette; een dubbele trap leidt naar de bovenste verdieping, met twee slaapkamers en een badkamer.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha