Sifaka

De sifaka lemuren zijn een geslacht van de familie van Indriidae. Zoals alle lemuren, ze zijn endemisch in Madagaskar.

De Malagasi naam sifaka 'wordt gebruikt door uiten alarm dat klinkt precies zoals de sifaka fa'-shee-ka.

Beschrijving

De sifaka lemuren zijn middelgroot met een lengte van 45-55 cm en een gewicht van 6,4 kg bereiken. Hun staart is lang zo veel als het lichaam, die hen onderscheidt van de soort Indri, die staart onbelangrijk. Ze hebben een lange zijdeachtige vacht, met kleuren die varieert in verschillende soorten, van geelachtig wit tot donkerbruin. Gezicht, rond en kaal, is altijd zwart.

Biologie

De sifaka zijn dag en boom. Ze zijn bedreven klimmers en krachtig jumpers, kunnen sprongen van meer dan 10 m te maken van boom tot boom. Zijn vooral bekend om de nieuwsgierige gait laterale zij nemen om te verhuizen naar de grond, een soort dans uitgevoerd hoppen op de onderste ledematen, de bovenste ledematen die door middel 'van tuimelaars. Wanneer ze niet op zoek zijn naar voedsel graag tijd neergestreken op takken in de zon door te brengen.

Ze zijn sociale dieren, georganiseerd in groepen die tellen tot een dozijn exemplaren, met een mannelijke en een vrouwelijke dominant.

Ze zijn territoriale dieren en het gebruik markering gebied met klierafscheidingen geurige. De grenzen van het grondgebied van de verschillende groepen kunnen elkaar overlappen. Hoewel meestal verdedigen hun territorium van de invasie van specimens van dezelfde soort kunnen vreedzaam samenleven met andere soorten zoals lemuren Eulemur rubriventer en Eulemur fulvus.

Ze zijn herbivoren, voeden met bladeren, bloemen en vruchten.

Reproduktie

Na een draagtijd van vier tot vijf maanden om geboorte te geven aan een enkele pup. De kinderen brengen de eerste maanden hardnekkig gehecht aan de buik van de moeder en vervolgens aan zijn rug. Spenen gebeurt ongeveer zes maanden, volledige rijpheid is inrno twee tot drie jaar bereikt. De gemiddelde levensverwachting van een sifaka is 18 jaar oud.

Classificatie

Het geslacht Propithecus omvat de volgende soorten en ondersoorten:
Groep diadeem sifaka:

  • Propithecus candidus - witte sifaka
  • Propithecus diadeem - de diadeem sifaka
  • Milne-Edwards 'sifaka - Edwards sifaka
  • Perrier sifaka - Perrier sifaka
  • Gouden-bekroonde sifaka - golden-gekroond sifaka

Groep sifaka verreauxi:

  • Coquerel's sifaka - Coquerel sifaka
  • Propithecus deckenii
    • P. deckenii deckenii
    • P. deckenii coronatus
  • Verreaux sifaka - sifaka Verreaux

Behoud

Het geheel van de soorten van dit geslacht zijn, in verschillende mate, met uitsterven bedreigd.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen reacties

Voeg een Commentaar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha